27 Kasım 2020 Cuma

Doktor Ox'un Deneyi

 




'' Erdem, cesaret, yetenek, zeka, hayal gücü gibi bütün nicelik ya da özellikler yalnızca bir oksijen sorununa bağlı olabilir miydi? ''


Doktor Ox'un Deneyi, Jules Verne.
Okurların hayal güçlerinin sınırlarını zorlayan bu hikayede yazar, hayali bir şehirde yaşayan bir grup insanın yaşamlarını, bir doktor tarafından gerçekleştirilecek olan gizli bir deneyin detaylarını ve etkilerini ele alıyor.

Flandre'da yani Belçika yakınlarında Quiquendone adındaki hayali bir şehirde yaşayan insanlar günlerini yüzyıllardır sakin, huzurlu, sorunsuz ve kusursuz bir şekilde sürdürmektedirler. Onların hayatında hiçbir kötü duyguya yer yoktur. Bu insanlar kavga, gürültü, şiddet, mutsuzluk nedir bilmezler.

Şehrin yöneticilerinden biri, şehrin önde gelen doktorlarından biri olan Doktor Ox ile bir anlaşma imzalar.  Bu anlaşma şehrin alt yapısı ve ışıklandırmasıyla ilgilidir. Ancak Doktor Ox'un kafasındaki düşünceler pek de masumane değildir. Bu sıradanlaşan kentte bir deney yapmanın peşindedir.

Bu deneyinde Okshidrik gazı kullanarak şehirde yaşayan insanların soluduğu havayı değiştirerek onların duygusal ve sosyal kimyalarını da alt üst etmeyi planlar. Bu planı yavaş yavaş başarıya ulaşırken şehirde yaşayan insanlar sinirli, kavgacı, gürültücü, kural tanımaz olmaya başlarlar. Bu durumdan şehrin yöneticileri de etkilenir ve bu durumun sebeplerini aramaya koyulurlar.

Jules Verne'nin ironi ile kaleme aldığı bu eseri aslında yine yazarın kendi teorisinden esinlenerek kaleme aldığı hikayeyi barındırıyor. 




3 yorum:

  1. ooo duymadım okuyum severim bunuuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Hızla akıp giden bir konusu var, seversin inşallah.

      Sil
  2. İlkay,
    Ben de severek okuyorum İş Bankası serilerini. Bu kitap da güzeldi. Öneririm.

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER