21 Temmuz 2019 Pazar

YOROS KALESİ





Resimde gördüğün yer İstanbul'da yer alan Üçüncü Boğaz Köprüsü, yani diğer adıyla Yavuz Sultan Selim Köprüsü. 
Köprüyü yeşilin ve mavinin tonlarıyla izlemek istiyorsan sen de bizim gibi Anadolukavağı'na doğru yola koyulmalısın.


yoros kalesi


Buradan yukarıya doğru çıkınca yürüme mesafesinde Yoros Kalesi karşılıyor bizi.
Yoros Kalesi Doğu Roma döneminden kalma eski bir kale. Diğer adları ise: Anadolukavağı kalesi ya da Ceneviz Kalesi olarak bilinmekte.

Bu kalenin yapılış amacı ise; Rumelikavağı üstünde yer alan kale ile birlikte Boğaz girişini kontrol altında tutmakmış. Yoros adı kendi içinde yer alan oros kelimesinden gelmiş. Oros, dağ demek.

Kalenin kulelerinden birinde yer alan tuğladan harflerle yazılmış bir Grekçe kitabe bulunuyor. 14, yy'ın başlarında, 1305 yılında kale, Türklerin eline geçiyor.
1348 yılında kale Cenevizlilerin eline geçiyor. 14. yy'ın sonlarına doğru ise kale Osmanlılar tarafından tekrar ele geçiriliyor. 2. Beyazıd döneminde ise burası tamir ettiriliyor.

Kalenin temel işlevi ise, Boğaz girişini kontrol ederek herhangi bir tehlikeyi fark edip önlemek oluyor.

Anadolukavağı konum itibari ile tepe bir yerde bulunuyor. Böyle olması da yeşilin çokluğuna ve havadar bir mekan olmasına fırsat veriyor.

Yol üzerinde rengarenk çiçekler karşılıyor gezenleri. Etrafı fotoğraflarken dayanamayıp çiçek toplamış olabilirim. 🙈 İşte günümden kareler.











4 yorum:

  1. Anadolu Kavağı, Beykoz tarafları çok güzel yerler, yeşille iç içe, insan huzur doluyor. Geçen sene biz de Yuşa Tepesi'ne gitmeye niyetlenmiştik ve giderken tesadüf eseri buraya da uğradık. Senin bu çiçek fotoğrafların da çok hoşuma gidiyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Beykoz taraflarını ben de çok severim. Yeşilliklerle iç içe olmayı çok seviyorum. Beğenmene çok sevindim sevgili Sakura. :)

      Sil
  2. ay bu şu yuşa tepesindeki kale mi adı bu muydu, evet nefis manzarası vaaar :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER