25 Ocak 2021 Pazartesi

CANAVAR

 



 
'' İnsanın ne yapması gerektiğini bilmesi çok zor. ''

'' Görünüşe göre, anlatmak istediği şeyin önemi çocuğun kelime dağarcığını aşıyordu. ''

'' Dünyada çok sayıda ahmak olsa da, onlara karşı kendinizi mahvetmeniz için bir neden göremiyoruz. Onlara hiçbir şey öğretemezsiniz, biliyorsunuz. ''

'' Görünen o ki bir insanın yüzünü kaybetmesi, toplumda ona atfedilen rolü de kaybederek tanınmaz hale gelmesi demektir. ''


Canavar, Stephen Crane.
Yazarın 1898 yılında kaleme almış olduğu yapıtında New York yakınlarında bulunan Whilomville adındaki kurgusal bir kasabada yaşayan insanların etrafında dönen olaylar anlatılıyor.

Siyahi bir genç olan Henry, evlerinde uşak olarak çalıştığı doktor bir adamın yanında yaşar. Doktorun Jimmie adında bir oğlu vardır. Jimmie ise beyaz ırktan gelen bir çocuktur. Dönemin sınıf farklılıklarına inat Henry ve Jimmie yakın arkadaştırlar. 

Bir gün bilinmeyen bir sebepten dolayı doktorun evinde büyük bir yangın çıkar. Yangın tüm eve yayılırken içeride yaşayanlar canını kurtarmak için feryatlarla kendilerini dışarıya atmanın telaşına düşerler. Küçük Jimmie evdeki yangından kendini kurtaracak kadar şanslı değildir. Yakın dostu ve aynı zamanda uşakları olan Henry hiç terddüt etmeden Jimmie'yi kurtarmak için kendini alevlerin arasına atar. 

Jimmie kurtulur, yangını hafif bir şekilde atlatır fakat aynı şey Henry için geçerli değildir. Henry yangında yüzünü kaybeder. Yüzünde ağır ve kalıcı yanıklar oluşur. Henry'nin yüzünde oluşan bu üzücü durumdan ötürü toplum tarafından ötekileştirilmeye ve dışlanmaya başlanır. Halk tarafından ağır sözlere ve davranışlara maruz kalan Henry, yüzünü kaybettiği yetmezmiş gibi adını da kaybetmeye başlar. Toplum tarafından canavara dönüştürülmeye başlanır. Fakat asıl canavarın toplumun olduğu da kaçınılmaz bir gerçektir.




7 yorum:

  1. ooooo saol bunu okuycam, klasikmiş demekkiiii :)

    YanıtlaSil
  2. Alıntılara bakılırsa çok güzel duruyor acil listeme aldım teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. okumadığım bir yazar.. paylaşım için teşekkürler...:)

    YanıtlaSil
  4. Thanks you very much! Released post very spectacular!
    Teşekkürler! Oldukça harika görünüyor. Çok güzel yazı olmuş. Tek kelimeyle harika! Ne desem bilemedim. Yapay Zeka Mühendisliği adı altında ilk ve tek yapay zeka platformuyuz. Vay canına. Oldukça iyi.
    Türkiye Yapay Zeka
    Best Regards!

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER