12 Ocak 2021 Salı

Kış Aylarında Sukulent Bakımı

 




Sevgili okur,
Bu hafta yaşadığım şehirde kar yağışı bekleniyor. Açıkçası bu günün gelmesini sabırsızlıkla bekliyorum. Kış aylarını seven biri olarak elbette.

Havaların iyice soğuduğu şu günlerde açık alanda baktığım sukulentlerimin hepsini balkonumuza yerleştirdim. Sonbahar aylarında bir sürü yapraktan birden fazla çoğaltma yapmıştım. Yapraklardan yavru sukulentler çıkmış olsa da gelişimleri yok denecek kadar azaldı. Güzelce büyümeleri için ilkbaharı dört gözle bekliyorum.


Ayrıca açık alanda kalan sukulentler soğuk havanın etkisi ile biraz da renk değiştirmişlerdi. Neyse ki bu renk değiştirme korkulacak bir şey değil yalnızca bitkilerin yeni havaya uyum süreci. 




Resimde görmüş olduğun sukulentler yapraklardan çoğalttıklarım. Birkaç tanesinin de renk değişimine uğradığını görebilirsin. Yavru sukulentleri ayırarak geçici saksılarında yeni topraklarıyla buluşturdum. Kış aylarına geldiğimizde böyle sulu bitkiler çok fazla suya ihtiyaç duymuyorlar. Toprağı kurudukça su vermemiz yeterli oluyor. Aşırı susuz bırakmamız da fazla suya maruz bırakmamız gibi bu tür bitkilerin ölmesine sebep olabiliyor. Bu yüzden de bulundukları toprakları ara ara kontrol edebilirsiniz.




Kapalı ortama alınan sukulentlerin gün ışığından da yararlanması gerekiyor. Bulundukları ortamın havadar bir yer olması da önemli. Ev ortamında baktığım eski kaktüslerimin ve sukulentlerimin de bunları ihlal ettiğim için öldüklerini şuan daha iyi anlıyorum.

Bu bitkiler şuan kış uykusunda gibiler. 
Güzelce büyüyüp gelişmeleri için ilkbaharı bekliyorum. Benim gibi sukulent ve kaktüs severler için dilerim yararlı bir paylaşım olmuştur.

Huzurlu ve mutlu akşamlar!



5 yorum:

  1. eveey senden öğreniyoruz yaaa bahçıvanlığııı :) sayende bir kaktüsüm aylardır yaşıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Yaa çok sevindimm. İnşallah daha da büyür kaktüsün. :)

      Sil
  2. sanırım iki aydır sulamadım ben iyi görünüyorlar ama susamışlardır değil mi bir kontrol edeyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sessizgemi,
      Susamış olabilirler, topraklarına bak bir istersen. ^-^

      Sil
  3. İlkay,
    Şu an o kadar güzel kar yağıyor ki. :)
    Böyle güzel düşünceleri duymak çok mutlu etti beni, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER