21 Ocak 2021 Perşembe

Küçüksu Kasrı

 




Göksu ile Küçüksu dereleri arasında kalan bu alana yapılan Küçüksu Kasrı, Osmanlı döneminde padişahların en gözde mesire yerlerinden biri olarak bilinir.

Bu yapıtın yer aldığı konum, Hasbahçe olarak da adlandırılır.  İlk yapılılaşma çalışmalarına Sultan 1. Mahmud zamanında başlanır. Sonra zamanla  Sultan 3. Selim döneminde Küçüksu Kasrı geniş çaplı bir onarımdan geçer.  3. Selim'in isteği üzerine çok sevdiği Mihrişah Valide Sultan için de kasrın bahçesine çeşme eklenir.





Küçüksu Kasrı farklı dönemlerde yine farklı padişahlar tarafından birçok kez elden geçirtilir. Ve son olarak Sultan Abdülmecid döneminde günümüze ulaşan haliyle kasır yaptırılır. 1983 yılında müze-saray olarak ziyarete açılır.




Kasrın gerek dış tasarımı gerekse iç tasarımlarında Batılı süsleme motifleri kullanılmış olup, farklı renk ve biçimlerde İtalyan mermerleriyle yapılmış şömineler, ince işçilikli parkeler, halılar ve tablolarla dekore edilmiş.

Küçüksu Kasrı'na ziyaretler müzekart ile ücretsiz. 
Denize kıyısı olan bu ihtişamlı yapıtı ziyaret ederseniz Göksu ve Küçüksu mesire alanına uğramayı ihmal etmeyin.
















6 yorum:

  1. oyyy görmedim giderim saaol, pandemiden sonra artıık :) son yazımda bak sen varsııın, senden gördüğüm bir kipat :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Çok güzel bir yer, yanında sahilin kenarında çok büyük bir park var. Kitabını kahveni alıp gitmek için güzel bir mekan. :) Evett gördüm ki teşekkür ederim. *-*

      Sil
  2. Herhalde koca istanbul'da gidemediğim sayılı yerlerden biri burası. Listemde vardı ama zaman kalmamıştı artık, pandemiden sonra bi istanbul turu daha düzenlerim herhalde, çok seviyorum böyle yerler gezmeyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakura,
      İstanbul'da gezecek o kadar yer var ki. :') Ben de bitirmiş değilim. ^-^ Evett, pandemiden sonra bol bol gezebilmek dileğiyle.

      Sil
  3. Harika bir yapı. Umarım görmek nasip olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bolahenkli,
      Çok güzel bir mekandı. Dilerim gezersiniz siz de. :)

      Sil

 

BİRPEMBESEVER