7 Kasım 2022 Pazartesi

Beyaz Diş

 


"Kaybedeceğini söylersen, kaybetmiş sayılırsın."

"Ama vahşi doğa vahşi doğadır, annelik de anneliktir. İster vahşi doğada ister başka bir yerde olsun anneler her zaman aşırı korumacıdır.”

"Çünkü ancak varoluş amacına uyulduğu zaman hayatın zirvesine çıkılırdı."

"Korku! Hiçbir hayvanın kaçınamayacağı, reddedemeyeceği bir vahşi hayat mirasıdır."

"Dış görünüşeler karşısında her an kuşkucu bir bakış açısı benimsemeye karar verdi. Bir şeye güvenmeden önce o şey hakkındaki gerçekleri öğrenmeliydi."

"Onun için yaşam, dehşetin ta kendisi ve bilinmezin gizemiydi."

"Birinin kendi doğasının gereklerine ters düşen bir şeyi yapması sırasında belli sonuçlar doğması kaçınılmazdır."

Beyaz Diş, Jack London.

Kitaptaki hikaye Beyaz Diş adlı yarı kurt yarı köpek cinsi annesinin yaşadıkları ile başlıyor. Kische -Beyaz Diş’in annesi- Alaska’nın soğuk iklimlerinde kendi başına hayatta kalmaya çalışmaktadır. Zorlu hava şartlarıyla baş etmek hiç kolay değilken arada yoluna çıkan yabani hayvanlarla ve kötü insanlarla da savaşıp hayatta kalma mücadelesini tek başına sürdürmektedir.

Kische’nin Tek Göz isimli bir kurtla karşılaşmasıyla Beyaz Diş adında, türü yarı köpek yarı kurt olan bir hayvan dünyaya gelir. Beyaz Diş tıpkı annesi gibi iki cinsin de genlerini taşımaktadır. Zamanla büyüdükçe vahşi doğadaki diğer hayvanlarla savaşmayı, yiyecek bumayı ve avlanmayı öğrenir. Her günün birbirini tekrar eden bir anda Beyaz Diş ve annesi ormanda bir adamla karşılaşır. Bu adam Kische’nin ilk sahibidir. Böylelikle anne ve oğlunun eski yaşamı bu karşılaşmayla son bulur.

Beyaz Diş, kaldığı bu insanların yanında ona karşı gösterilen tutum ve davranışlardan dolayı içindeki şefkat ve sevgi filizlerini bastırıp ortama uyum sağlayarak vahşi, saldırgan bir hayvan haline gelir. Onun bu sert yanı, düşman bildiği ve ona acımasızca davranan insanlara karşı hayatta kalabilmesinin tek yoluydu. Bir gün bir insanla karşılaşacak ve hayatı hiç olmadığı kadar değişecek, son sahibi olan Scott ona koşulsuz sevgiyi ve itaati öğretecekti.

10 yorum:

  1. Güzel bir tanıtım olmuş, teşekkürler. Kitaba çok rastlıyorum ama yazarın başka bir kitabını aldım daha yeni. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet,
      Rica ederim. Çok bilindik kitaplardan. Kütüphanede karşıma çıkınca okuyayım artık dedim. :) Yazarın diğer kitaplarını da okumak istiyorum inşallah.

      Sil
  2. Elimde olan bir kitap, sizin yorumunuzla bir an önce okuma isteği geldi, yorumuna sağlık

    YanıtlaSil
  3. Uzun yıllar önce okuduğum, iyi ki dediğim efsane kitaplardan biridir ve çok şahanedir, nokta:) Bildiğim kadarıyla bir animasyon filmi de var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. buraneros,
      Animasyon filmini bilmiyordum. Bakayım en kısa zamanda inşallah.

      Sil
  4. Ne güzel yazmışsın bu kitabın yazısını, çook eskiden okuduklarımdan belki yeniden okurum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      Güzel düşüncen için teşekkür ediyorum. :)

      Sil
  5. çok severim bu kitabı da yazarı da :) filmisi de var :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER