5 Kasım 2022 Cumartesi

Bir kartpostal gönderme hikayesi

 


Geçen sene bu zamanlar uzun bir aradan sonra yine büyük bir heyecan ve hevesle çok uzaklardaki mektup arkadaşlarıma birer kartpostal göndermek için hazırlıklara başlamıştım. Biraz aceleye geldiğinden elimdeki kartpostalları değerlendireyim dedim ve pul alışverişini yapmadım. Nasıl olsa postaneden de pul alabilirim diye düşünüp kartpostallarımı güzelce süsleyip, yazılar yazıp göndermeye hazır hale getirdim.

Her şey tamamdı. Postaneye doğru yürümeye başladım. Araya korona dönemi girince mektup arkadaşlığına da ara vermek zorunda kalmıştım. Postaneye yaklaştıkça içimde kelebekler uçuşuyor, göndereceğim kartpostallar sahiplerine ulaştıklarında yüzlerinde oluşacak tebessümü hayal ediyordum. Postaneye vardım. Çoğunlukla karşılaştığım güler yüzlü olmayan çalışanlar malum postanenin içerisindeydiler. Kartpostal göndereceğimi söyledim. Ama yurtdışına olacak diye de ekledim. Ülkeleri sordu, ben de sorusunu yanıtladım. Pul da satın almak istediğimi belirttiğimde artık her postanede pul satmadıklarını yalnızca genel merkezlerdeki postanelerde pulların satıldığı cevabını aldım. 

İçim biraz buruk olsa da bu kartları göndermeye kararlıydım. Bir diğer sürpriz de artan gönderi ücretleri olacaktı. Yine de kartpostallarımı göndermeye çok kararlıydım. Çünkü her birine özenerek emek vermiştim. Bugün yola çıkmalılardı diye düşünüyordum. Kartpostalları göndermek üzere teslim edip ödememi yaptım. Onları ulaşmaları üzere gönderdim ya da ben gönderdiğimi sanıyordum. Çünkü aradan koca bir yıl geçti ve hiçbiri gideceği ülkeye ulaşmadı. Bu ilk defa başıma gelmediğinden ötürü bu duruma şaşırmıyorum. Çünkü malum posta şirketinden bir yere basit gibi görünen bir mektup ya da kartpostal göndermek istediğimde eğer kesin ulaşmasını istiyorsam barkod numaralı göndermem gerekiyor. İşin içine küçücük bir barkod numarası girince de fiyatlar iki-üç kat artıyor, bu da severek yaptığım hobinin tadını fazlasıyla kaçırıyordu.

O kartpostallara ne oldu, hala daha bir bilinmezlik meselesi. Sonra aradan zaman geçtiğinde internet sitesinden pul satın almıştım. O pullar da bu resimdeki pullar. Belki yine bir yerlere kartpostal-mektup gönderirim diye duruyorlar ama malum postanenin iş ahlakını hiçe sayıp güven kaybetmesi o pulları bir süre daha elimde tutacakmışım gibi hissettiriyor. 

17 yorum:

  1. Çocukluğumda yurt dışına gönderdiğim mektuplar aklıma geldi ve tebessüm ettirdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Cumhuriyetim,
      Yazımın sizi eski anılara götürdüğünü bilmek ne güzel. :)

      Sil
  2. İnsan o kadar emek verip bir şey gönderirken ve masraf yaparken ciddiyetsiz personeller yüzünden işinin hallolmaması ne kötü. Bu kadar basit bir mesele mi? Her şeyin fiyatı arttı yurt dışına bir şey göndermek de zor artık. 🙄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet,
      Ne yazık ki bu durum o malum postanelerde yıllardır böyle. Çok nadir güler yüzlü bir personelle karşılaştığım olmuştur. Mektup ya da kartpostal diğer gönderiler kadar önemli görülmüyor diye düşünüyorum. Evet, fiyatlar çok arttı.

      Sil
  3. Değer vererek ve özenle hazırlayıp yollanan mektup ya da kartpostallara değersiz muamele yapılması çok üzücü gerçekten. Yazınızı okurken kendi kartlarım yerine ulaşmamış gibi üzüldüm. Keşke bu durum düzelse de bu güzelim pullar da bir köşede beklemese :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mor Düşler Kitaplığı,
      O kadar çok ulaşmayan ve bana gelmeyen mektup-kartpostal var ki. Durum yıllardır böyle. Eğer barkot numarası yoksa postalar elime nadiren ulaşırdı. Keşke dediğiniz gibi durum düzelse ben de eskisi gibi hobime kaldığım yerden devam edebilsem. :)

      Sil
  4. Sanırım teknoloji geliştikçe mertlik bozuldu. Postane gibi kurumların başına, kartların, pulların, zarfa koyulmuş mektupların kıymetini bilecek insanlar gelene kadar, benzer heyecanlardan ve duygulardan uzak kalacağız:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. buraneros,
      O kadar doğru söylemişsiniz ki. Bir şeyler gelişiyor ama insanlarımızın insanlığı mı -artık neyi bilmiyorum- aksi yönde geriye doğru gidiyor. Öyle bir zaman olacak mı, ondan pek emin değilim.

      Sil
  5. aaa evet yaaa hani artık pahalı diye şikayet ediyordun şimdi de bu mu başına geldi ptt iyi çalışmıyor o zamansa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Hala pahalı ya. Bir kartpostal veya mektup gönderi ücreti 80-90 lira olur mu hiç. Çok değişik işler. :) Yıllardır böyle işliyor gönderi durumları.

      Sil
    2. Araya girdim ama o kadar oldu mu yaa..
      Cidden pahalı.
      Bir ara yarışmalar için gönderirdim mektup da bu kadar değildi.

      Sil
    3. Uyuşuk Hayalperest,
      Ben de yakın zamanda bir forum sitesinde böyle bir bilgiye ulaşarak bunu söylemiştim. Bu fiyatlar yurt dışı gönderisi ve barkotlu olarak gönderi olursa böyle oluyor. Bir de en son göndermek istediğimde ücret kurunun Türk Lirasından SLR adı verilen değişik bir kura geçiş yapıldığını öğrenmiştim. Slr kuru da dolar ve eurodan da yüksek bir kur. Her gün kurun fiyatları da değişkenlik gösteriyor. Eskisi gibi yurt dışı için sabit ücret fiyatı yoktu.

      Sil
    4. Yurdun dışına çıkmayın içerde takılın diyorlar kibarca
      :)

      Sil
    5. Uyuşuk Hayalperest,
      Buna sesli güldüm. :)) Gerçekten insanı buna yapmaya zorluyorlar. :)

      Sil
  6. İlkay,
    Evet, sinir bozucu gerçekten de. Ama ben yıllardır böyle olmasına alıştım artık. :)

    YanıtlaSil
  7. PTT ne zaman işini layığıyla yapacak acaba?? Bizim de geçen sene Aliexpress ten aldığımız bazı ıvır zıvırlar sırra kadem bastı. Asla bize gelmedi. Bende bıraktım artık işin peşini... Üzücü, onca zaman sonra bir haber gelse ne güzel olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      Fikirlerime katılan insanları gördükçe seviniyorum ancak suistimal edilen postaları da düşündükçe üzülüyorum. Acaba sizin aldıklarınıza ne oldu? Uzun zaman sonra kayıp postalar asızın gelse mutlu oluruz ama hiç geleceğini sanmıyorum. :)

      Sil

 

BİRPEMBESEVER