17 Ocak 2020 Cuma

MALCOLM X



malcolm x kitap konusu


'' Başımdan, en az bir düzine insanın yaşayıp tecrübe edebileceği kadar olay geçti. ''


Çağa İz Bırakan Önderler - Malcolm X, Recep Şentürk.

Çağa İz Bırakan Önderler serisinin Malcolm X kitabını kaleme alan Yazar Recep Şentürk, kitabını üç bölümden oluşturmuş. İlk bölümde Malcolm'un hayata gözlerini açışından itibaren geçen süreyi, ikinci bölümde inancında olan arayışları ve değişimleri, üçüncü bölümde ise inandığı davayı savunmasını ele almakta.

Malcolm, 1925 yılında siyahilerin hiçbir hakkının olmadığı ve ırkçı bir politika izleyen Amerika'da dünyaya gelir. Rahip olan babası dini konuşmalarında insanlara ırkçılığın ve ayrımcılığın kötü olduğu düşüncesini anlatırdı. Bu vaazlarıyla dikkat çeken Malcolm'un babasının evi bir gün ateşe verilir ve evlerinde yangın çıkar.

Henüz 6 yaşında olan ve yaşadığı ülkenin karanlık yüzüyle karşı karşıya gelen Malcolm önce babasını kaybeder. Babasının ölümünün ardından annesi akli dengesini yitirir ve hayatını kaybeder. 

Malcolm, küçük yaşında yaşamış olduğu bu acılara rağmen okul derslerinde çok başarılı bir çocuktur. Bir gün öğretmeninin ırkçı sözlerine maruz kalır ve ardından okulu bir daha geri dönmemek üzere bırakır. 

O, artık sokaklarda yaşar ve birçok yasa dışı işe karışır. Henüz 20'lerindeyken hapishaneye düşer. Burada hayatını büyük bir değişime sokacak biriyle tanışır. Ve onun izini takip ederek islamla tanışır. Ancak bir süre sonra tanımış olduğu islamın gerçek islam olmadığını Hacca gidip gelmesi sonucu fark eder.

Böylelikle Malcolm, gerçek islam ile tanışmış olur. Tüm dünyada ırkçılığa karşı dik duruş sergileyen, zulme boyun eğmeyen, insan hakları savunucusu olarak tanınmaya başlar. 

Kitap, çağa iz bırakmış olan bir kahramanın yaşam hikayesi.




6 yorum:

  1. Biyografi bir süredir okumuyorum, okuyayım, hatta belki bunu alırım görürsem :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi bir biyografi kitabı idi. Yazarın kalemini de beğendim. Çerezlik kitaplardan. :)

      Sil
  2. bende daha yakın bir zaman bir kitap okudum oldukça ilginç bir hayatı var.Afroamerikalılar bu aralarda ilgimi çekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeyma Nil,
      Kitabı ben de büyük bir ilgiyle okudum. Malcolm'un yaşadığı zorluklara, bu zorluklarla beraber islamla tanışıp huzuru bulduğu ana kadar şahitlik ediyor okuyucu.

      Sil

 

BİRPEMBESEVER