6 Ocak 2019 Pazar

DR. JEKYLL ile BAY HYDE | KİTAP YORUMU







Dr. Jekyll ile Bay Hyde, Robert Louis Stevensen.

Yazarın bir süredir görmüş olduğu kabuslardan doğan bir kitap. Stevensen gördüğü kabuslarında bir çifte yaşam sürüyor. Belli bir zaman sonra ise Dr. Jekyll ile Bay Hyde kitabını yazmaya karar veriyor.

Dr. Jekyll, çok zengin ve saygın bir hayat sürmüş bir insandır. Çocukluğu da öyle geçmiştir. İyi bir ailede büyümüş, kaliteli yaşam sürmüştür. Ancak  onun zengin ve lüks yaşamı her zaman kendi kararlarıyla hareket etmesine büyük bir engel olmuştur. 
Hem yakın arkadaşı olan hem de avukatı olan Bay Utterson'a bir vasiyet yazıp bırakır. Avukat, vasiyette Hyde adında daha önce adını duymadığı, tanımadığı bir adamın ismi ile karşılaşır. Hyde'nin izini süren avukat, onunla bir türlü karşı karşıya gelemez. Bu durumdan içten içe hem memnuniyetsizlik hem de şüphe duyar.

Avukat, Dr. Jekyll gibi saygın ve soylu bir kişinin Hyde adında normal ve sıradan bir yaşam süren adamla nasıl bir bağı olabileceğini düşünür durur. Dr. Jekyll fazlasıyla şüpheleri üzerinde toplar. O da bazı günler tıpkı Hyde gibi ortadan kaybolur. 

Şehirde bir cinayet işlenir. Baş şüpheli olarak da doktorun vasiyetinde geçen Hyde adındaki adamdır. Avukat doktor ve Hyde arasındaki gizemli bağı ortaya çıkartmaya çalışır. Ancak ortaya ilginç bir çoklu kişilik bozukluğu çıkacaktır.


12 yorum:

  1. Harika bir kitap yorumu olmuş. Kitabın konusuda ilgimi çekti. Bu kitabı listeme ekliyorum ^^

    YanıtlaSil
  2. Daha önce görmemiştim kitabı. Paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. Ben de sevdim konusunu hatta benzer konuda aynı adla bir Kore dizisi de vardır. Öneririm.

      Sil
  4. Sesli kitap radyosunda Okan Bayülgen' in yerinde tonlamalarıyla dinlemiştim bu kitabı, bir ara yeniden okuyacağım sanırım :)

    YanıtlaSil
  5. Modern Klasikler serisinde önce alınmayı sonra okunmayı bekleyenlerden.

    YanıtlaSil
  6. okuduum çok da sevdiim yaa. baksana bunun eski siyah beyaz filmleri çokzeel. özellikle, 1931 olan, frederic march oynuyor. :)

    YanıtlaSil
  7. Dizisi vardı bunun dimi isimden aklıma geldi baya ilginçmiş konusu hiii :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER