16 Aralık 2021 Perşembe

Bu Dolandırıcılara Dikkat !

 


Kasım ayının sonlarına doğru blog sitemde maillerim için kullandığım mail adresime yabancı birinden ilk olarak "Hello" şeklinde bir mesaj aldım. Şu an yapmasamda geçtiğimiz yıllarda farklı ülkelerden mektup arkadaşlığı ve kartpostal takası yapıyordum. Maileme gelen bu iletiyi de onlardan biri sanarak "Beni tanıyor musunuz?" şeklinde yanıtladım.

Buna ek olarak blog istatistiklerimi incelediğimde yurt dışı ziyaretlerinin oldukça aktif ve yoğun olduğunu da fark ediyorum. Bana mail atan kişi/kişilerin de mail adresime blogum aracılığı ile ulaştıklarını düşünüyorum.

Verdiğim yanıta karşı taraftan yanıt gecikmedi. Yarım saat kadar bir süre geçti ve upuzun bir maile ilaveten üç tane kadın resmi gönderdiler. Gelen ikinci mailde göz boyayan süslü cümleler ve sonrasında şahsın hayalinde kurduğu bir karakterin kişisel bilgilerini içeriyor. Maili okuduktan sonra internette benzer mailleri alanlar var mı diye araştırınca bu dolandırıcılığın hem kendi ülkemizde hem de yurt dışında organize olunmuş bir dolandırıcılık suçu halini aldığını öğrendim. 

Durumu öğrendikten sonra da asla yanıt vermedim ve kişiyi spam kutusuna ekledim. Normalde spam mesajlar gelen kutuma düşmeden engelleniyordu. Bu sefer neden olmadı hiçbir fikrim yok.

Cimer’e konuyla ilgili belgelerle birlikte şikayette bulundum. Emniyet’in siber suçlar bölümüne gidip şikayette bulunmamı istemişler. Sonrasında da ilgili evraklar oluşturulup savcılığa başvurmam gerekiyormuş. Bunun için de 6 aylık bir sürem varmış.

İnternette buna benzer olayları yaşayan ve dolandırılan bir sürü insan var. Şikayette bulunup olayı dava boyutuna taşısam sağlıklı bir sonuç alır mıyım, bilmiyorum. Bu konuda hem sizin düşüncelerinizi almak hem de sizleri başıma gelen bu olayla ilgili bilgilendirmek istedim.

21 yorum:

  1. E-posta adresi denilen şeyi bulmak pek zor değil. Bu yüzden nasıl bulmuşlar kısmına çok takılmayın. Hatta bu olayın hiçbir yerine takılmayın bence. Bunlar sanal dünyanın gerçekleri. Bunun için mahkeme falan ile uğraşmak için insanın gerçekten işsiz güçsüz olması lazım. Spam deyip geçin. En kestirme çözüm budur. Önemli olan e-postaların içinde bağlantı varsa onlara tıklamayın.
    Her şeye rağmen geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katılıyorum. Buna benzer bir yorum aldım ben de spamladım..

      Sil
    2. Bir Edip,
      Normalde spam mailleri alıyordum ama böyle bir mail ilk defa alıyorum. Neyse ki ucundan döndüm. Teşekkür ederim önerileriniz için.

      Sil
    3. Gülten,
      İnternette araştırınca bu tarz maillerin yaygın olduğunu ben de fark ettim. Hatta birkaç gazetede de bu ve benzeri olaylara yer de verilmişti.

      Sil
    4. bende katılıyorum mahkeme falan uzun iş. Spamlayıp geçelim

      Sil
    5. DUYGUBLOG,
      En pratik yolu spamlamak oluyor, katılıyorum.

      Sil
  2. Mail yoluyla gelen hiç bir linke tıklamayın. Başınıza sorunlar açabilir. Yoksa kolay kolay başka şekilde hesabınızı çalamazlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yns Blog ynsblog.com,
      Evet, bunun bilincindeyim fakat bu tür kazaların yaşanması da bir anlık dalgınlıkla olabiliyor. Çok şükür ki böyle bir durum yaşanmadı. Teşekkür ederim öneriniz için.

      Sil
  3. para kaybın yoksa uğraşma yurt dışı kaynaklı zaten hiç bir şey çıkmaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SevKoz,
      Para kaybı yok, zaten spama aldım ikinci mail geldikten sonra. Bu dolandırıcılığı Türkiye'de yaşayan yabancı uyruklu insanlar da meslek haline getirmiş ne yazık ki. Bir gazete yazısında denk geldim.

      Sil
  4. Yurtdisindan bu şekilde spam bölümüne düen cok fazla mail bana da geliyor. Kesinlikle cevap vermeden hemen silmek gerekiyor.

    YanıtlaSil
  5. ilginçmiş, boşver yaa uğraşma, aklımda olsun bu, blogumda söleyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Uğraşmaya değmez fakat bu dolandırıcılık işi ülkemize kadar gelmiş durumdaymış. Vahim bir durum.
      Teşekkürler Deep.

      Sil
  6. Geçmiş olsun canım. Millet iyice şaşırdı. Milletin parasını nasıl gasp ederiz diye kafa yormaktan başka bir şey yaptıkları yok. İnşallah bir daha yaşamazsın canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyda'nın Kitaplığı
      Teşekkür ederim.
      Çok doğru demişsin, kolay para kazanmanın bir başka yolu da bu işte.

      Sil
  7. İnsanlar kolay para kazanmak için o güzel zekalarını ne de güzel kullanıyorlar. Halbuki yasal yolla güzel işler de yapabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uyuşuk Hayalperest,
      Evet, söylediklerinize katılıyorum.

      Sil
  8. müfred,
    Cimer'den gelen yanıtı görünce aynı şeyi düşünmüştüm.

    YanıtlaSil
  9. Blog istatistiklerinde zaman zaman ani yükselişler bende de var ülke bazında 3 bin 5 bin görüntüleme almış gibi görüyor. Kaynağını bulamadım bir türlü...
    Mail içeriğini paylaşmanız yerinde olmuş. Dikkatli olalım biz de.
    Geçmişler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. www.filmgundemi.com,
      Evet, kimi zaman o durum bende de yaşanıyor.
      Teşekkür ediyorum.

      Sil

 

BİRPEMBESEVER