22 Aralık 2021 Çarşamba

Resim Müzesi ve Ihlamur Kasrı

 


Resim Müzesi, Dolmabahçe Sarayı’nın dört ana bölümünün sonuncusu olmakla birlikte 1855 yılında veliaht dairesi olarak inşa ediliyor. 2014 yılında bu kısım 11 temalık bölümden oluşan resimlerle ziyaretçilere açılan bir müze haline getiriliyor.

Müzenin içerisinde Türk ressamların yanı sıra birçok farklı ülkeden ressamların eserleri de ziyaretçilere sunuluyor. İçeriyi gezmek yaklaşık iki saatimi almış olsa da sergilenen eserler hayranlık uyandıracak nitelikte.



Beşiktaş’ta yer alan müzeye giriş müze kart ile ücretsiz sağlanabiliyor. Müze pazartesi günleri hariç diğer günler açık. Resim Müzesi’nin içerisinde yer alan Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu adında deniz manzarası eşliğinde bir şeyler yiyip içebileceğiniz kafe mevcut. İşletmenin önünde sıra olduğu için beklemek istemedim ve orayı es geçtim.

İkinci ziyaret ettiğim yer Şişli’de yer alan Ihlamur Kasrı oldu.



Barok tarzında inşa edilen köşk, Sultan Abdülaziz zamanında inşa ediliyor. Köşk dışarıdan bakıldığında büyük dursa da içeriye girildiğinde küçüklüğüyle şaşırtıyor. İçerideki yetkili de şaşkınlığımı anlamış olacak ki aklımdan geçeni sesli bir şekilde söyledi. Ve sonrasında kasrın tarihçesini anlattı. 

Ihlamur Kasrı’nın içinde bulunan bahçesi de görenlere huzur veriyor. Yemyeşil bahçenin içerisindeki tavus kuşları, tavşanlar, havuzların içerisindeki ördekler ziyaretçilerin ilgisini çeken başlıca etmenlerden birkaçı.



Pazartesi günleri dışında diğer günlerde açık olan Ihlamur Kasrı’na girişler müze kartınız varsa ücretsiz sağlanıyor. Eğer müze kartınız yoksa da güncel ücretlendirmeye göre girişler gerçekleşiyor. Müzelere girişlerde sesli bilgilendirme cihazını da ücretsiz bir şekilde ödünç alabiliyorsunuz.

5 yorum:

  1. ıhlamur kasrını çok severiim :) orda yaşayan tavuskuşları vardı, noldu acaba, ay gideyim yine :) resim müzesi eskiden gezmiştim, girmek zordu kuyruktan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Ben ilk kez gittim ve çok beğendim. Özellikle bahçesi. Baharda gidip oturmalık, kitap okumalık bir mekan. :) Evet, resim müzesinde baya sıra oluyor. Bunu bilerek erken bir saatte gitmiştim. :)

      Sil
  2. Her ikisini de büyük bir keyifle gezmiş ama Resim Müzesi'ne doyamamıştım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SzgnBsl,
      Kesinlikle, bu yüzden resim müzesine tekrar gitmek istiyorum.

      Sil
  3. İlkay,
    İnşallah bir gün yolun düşer ve güzel anılar biriktirirsin. :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER