16 Ocak 2023 Pazartesi

Bir Delinin Anı Defteri | Palto-Burun | Petersburg Öyküleri ve Fayton

 


"Ama dünyada hiçbir şey uzun süreli değildir."

"Gökyüzünde küçük küçük bulut kümeleri artmaya başladıysa da, ayışığı hâlâ çatıları ve evlerin duvarlarını aydınlatmayı sürdürüyordu."

"Duyduğuma göre bu portre elden ele dolaşıyor ve gittiği her yere huzursuzluk tohumları ekiyor, ressamlarda meslektaşlarına karşı haset, kıskançlık, nefret, zulüm gibi kötü duygular uyandırıyormuş."

"‘Bir isteğim var senden, oğul’ dedi, tam ayrılırken. ‘Olur ya, şu sana söz ettiğim portreye bir yerlerde rastlarsın… kimselerinkine benzemeyen sıradışı gözlerinden ve bu gözlerdeki sıradışı ışıltıdan hemen tanırsın portreyi… Ne pahasına olursa olsun yok et onu!’"

"Öyle ya, insanın ruhuna süzülüp içinden neler geçtiğini anlayamazsınız ki!"

"Bence, düşüncelerini, duygularını ve izlenimlerini başkalarıyla paylaşmak, dünyanın en büyük esenlik ve mutluluklarından biridir."

"Aşkın ikinci bir hayat olduğunu söyleyen yazar ne güzel söylemiş."


Bir Delinin Anı Defteri | Palto-Burun | Petersburg Öyküleri ve Fayton, Nikolay Vasilyeviç Gogol.

Rus edebiyatının önemli yazarlarından Gogol’un birden fazla öyküsü bir araya getirilerek Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nda yer veriliyor ve okuyucuya bir arada sunuluyor.

Bir Delinin Anı Defteri; kendisinden yüksek bir mevkiide bulunan genç bir kıza aşık olan Poprişçin’in başından geçenleri konu alıyor. Poprişçin, devlet dairesinde memurluk yapan bir gençtir. Aşık olduğu kızın, aristokrat ile evleneceğini duyunca hayatla olan ilişiği yavaş yavaş kopmaya başlıyor ve deliliğe teslimiyetini ana karakterin kendi anlatımıyla okumuş oluyoruz.

Palto öyküsünde Akakiy Akakiyeviç, evi ile işi arasında sıradan yaşamı olan orta yaşlı devlet memuru bir adamdır. Toplumsal farklılıkları, eşitsizlikleri ve o dönem çekilen acıları gözler önüne seriyor. Ana karakter Akakiy Akakiyeviç, zorlu hava koşullarına rağmen eskiyen paltosundan asla ama asla vazgeçmemektedir. Bir gün soğuk havada evine dönerken paltosunun onu eskisi gibi idare etmediği gerçeğiyle yüzleşerek onarması için tanıdığı bir terziye gider. Terzi, paltonun onarılabilecek herhangi bir yerinin kalmadığını ve yeni bir palto dikilmesi gerektiğini söyler. Karakterimiz Akakiy Akakiyeviç başlarda bunu kabul etmese de yeni bir palto dikimine mecburiyetten onay verir. Tüm trajikomik olaylar da işte bundan sonrasında başlar. 

Burun öyküsünde kahramanımız Kovalev, dokuzuncu dereceden bir memurdur. Bir sabah gözlerini açtığında yüzünde burnunun olmadığını görür ve çılgına döner. Telaş içerisinde her yerde burnunu arar fakat hiçbir yerde bulamaz. Başına ne geldiğini ve burnuna ne olduğunu düşünmeye başlar. Burun, makamın en önemli göstergesi olacak ki bir süre tanıdıklarından gizlenerek burnunu aramayı sürdürür. Yine de bulmak konusunda başarılı olamaz. Burnunu arayan Kavalev, burunsuz gezdiği sürece itibarını yitireceği korkusuyla baş başa kalır.

Fayton; savaş ve barış kavramlarından etkilenerek kaleme alınan öykülerden biridir. Ana teması kahramanlık olan bu öyküde; önde gelen soylulardan biri olan Pifagor Pifagovoriç  Çertokutski’nin, bir generalin evinde düzenlenen partiye katılmasıyla değişen hayatını okuyoruz.

11 yorum:

  1. Bu hafta ikinci kere denk geldim. Palto'yu okumuştum ama diğerlerini merak ediyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      Kitaba başlamadan önce ben de bloglarda denk gelmiştim. Sonunda okuma fırsatım oldu. Bütün öyküler harikaydı. :)

      Sil
  2. Bu aralar herkes Gogol okuyor galiba. :) Alıntılar çok güzel, henüz yazarı okuma fırsatım olmadı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet,
      Evet, çok sık rastlıyoruz. :) Beğenmenize sevindim, rica ederim.

      Sil
  3. Keyifli okumalar Paltoyu merak ediyorum okuyacağım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüreğimin İklimi,
      Teşekkür ediyorum.
      Trajikomik bir atmosfer var öyküde. Umarım siz de beğenirsiniz.

      Sil
  4. Paltoyu çok sevmiştim. Şu an bile geçerliliğini koruyan bir hikaye. Gogol bambaşka. yazarların bir sözü vardı. Biz gogol'un paltosundan çıktık diye aklıma o geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeyma Nil,
      Gogol, Rus edebiyatının liderlerinden bence de. Senin de paylaştığın gibi yazarların sözü de bunu kanıtlar nitelikte olsa gerek.
      Palto, tıpkı diğer öyküleri gibi okuması akıcıydı. Beni de etkileyen hikayelerin başında geliyor.

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. deeptone,
      Evet, çok iyi olmuş böyle. Şimdi sıra okumadığım diğer eserlerinde. :)

      Sil
  6. İlkay,
    Okuduktan sonra bu kitabı neden geç okumuşum dedim kendime. :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER