9 Ocak 2023 Pazartesi

Köy Öğretmeni | Ateşçi

 


"İnsanoğlu öyle şaşılası bir yaratıktır ki, sahip olduğu özellikleri bir çırpıda sayıp dökmek olanaksızdır, durup incelemeye kalkıştığınızda da, hiç durmadan yeni özellikler bulursunuz ve bu işin sonu gelmez."

"Önemli olan hakkın yerine gelmesi, onların düşünceleri değil."

"Mektubunda şöyle yazıyordu: Dünya kötü ve biz bu kötülüğü destekliyoruz."

"İnsanlar sonradan onlara ettiğiniz iyiliğin intikamını alıyorlardı daima."

Köy Öğretmeni | Ateşçi, Franz Kafka.

Kafka, en yakın arkadaşı Max Brod’dan öldüğünde tüm eserlerini yakmasını istemiş, ancak arkadaşı bu isteğine sadık kalmayarak Kafka’nın tüm eserlerini günümüze ulaştırmayı sağlamıştır.

Yazarın bu eseri kısa olmak üzere iki farklı öyküden oluşmakta. Köy Öğretmeni adlı öyküsünde; köyde öğretmenlik yapan yaşlı bir adam dev bir köstebek gördüğünü iddia eder. Fakat köy halkı olmak üzere kimse onun bu dediğine itibar etmez. Öğretmen, dev köstebeği bulup kendini ispatlamak konusunda karar kılar ve köstebeğin peşine düşer.

İkinci öykü olan Ateşçi de ise, on altı yaşındaki Karl’ın hikayesi yer alır. Karl, Amerika’ya giden bir yolcu gemisine binmek üzereyken bir adamla tanışır. Bu adam gemide bir problem çıkartır ve Karl, ona yardımcı olmak ister. Karl’ın yıllardır haber almadığı senatör dayısı da bu yolcu gemisindedir. 

İyi niyetlerle yapılan yardımların toplumun farklı sınıflarında nasıl ters tepebileceğini anlatan iki farklı öyküyü okuyoruz.

9 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. deeptone,
      Öykülerde verilen mesajlar iyiydi ancak okurken beni çok zorladı. Karmaşık bir kitaptı.

      Sil
  2. Konusu güzelmiş, malesef günümüzde sık rastlanan bir durum. İyilikten anlamayan insan çok. Yazarı hiç okumadım daha.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet,
      Yazarın daha önceden Dönüşüm kitabını okumuştum ve çok beğenmiştim. Okura etki bırakan nadir kitaplardan biri olabilir, Dönüşüm kitabı. Bu kitabından ziyade Dönüşüm’ü önerebilirim. :)
      Evet, günümüzde iyilikten anlayan insan sayısı az ne yazık ki.

      Sil
  3. Ben de ilk defa duydum bu kitabı. Dev köstebek ile alakalı hikaye çok ilgimi çekti, sonunu baya merak ettim acaba buldu mu:) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Cumhuriyetim,
      Köy Öğretmeni hikayesi diğerine göre daha ilgi çekiciydi benim için de. Fakat her iki hikayede de bir anlaşılmazlık hakimdi. Anlatımdan kaynaklı mı yoksa hikayelerin gidişatından mı bilemiyorum. Okuması çok tatmin edici bir kitap değildi.

      Sil
  4. Bu kitabı hiç duymamıştım. Merak ettim bakabilirim. ✌️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      Eğer daha önce Kafka okumadıysanız, Dönüşüm kitabını öncelikli olarak önerebilirim. Bu kitabı biraz hayalkırıklığıydı.

      Sil
  5. İlkay,
    Kafka ile ilgili bu detayı kitap içerisinde yazar hakkında verilen bilgiler dahilinde öğrenmiş oldum. Gerçekten çok şaşırtıcı. Arkadaşının verdiği karar da cesaret isteyen bir davranış doğrusu.

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER