5 Ocak 2023 Perşembe

Kendimizi sevmek gerekli mi? | Ağaç Ev Sohbetleri 176

 


Sevgili Deeptone, bu haftanın ağaç ev sohbetleri konusunu insanın kendi içine yönelen bir soruyla baş başa kalıp muhakeme edip okurlarla buluşmasına yönelik iyi bir soru yöneltmiş. Deeptone’nun bizlerle paylaşmış olduğu fikirlerini okumak için buraya tıklayınız.

Kendimizi sevmek gerekli mi?

İnsanın kendisini sevmesi elbette çok önemli. Kendini tanıması, değerli görmesi, hayata bakış açısı, sosyal çevresine dahil ettiği insanlar bile kişinin kendini ne kadar sevdiği ile doğru orantılı bir şekilde yön bulur.

Kendini seven bir insan aynı zamanda kendiyle de barışık olan bir insandır. Kişi kendini olumlu ve olumsuz tüm özellikleriyle kabul eder hatta olumsuz özelliklerini törpüleyip hem kendisine hem de çevresine zarar vermeyecek şekilde en aza indirgemek için de çaba gösterir.

Kendimizi sevmenin gerekli olması çevremizdeki insanların bize nasıl değer vereceğini de belirler. Eğer bir insanın kendisine karşı sevgisinin olmadığı fark edilirse yine insanlar tarafından istismar edilmeye de açık hâle gelebilir. Bu istismar da kendini sevmeyen insanı yorar ve öz benliğini daha da çok zedeler.

Bir insanı kendisi yapan şeylerden biridir, öz benlik algısı. Kendini seven insanın öz benlik algısı, öz saygısı, kişilik ve karakteri de belli bir olgunluk düzeyine erişmiştir. Bu kavramlardan kolay kolay taviz vermez. Hayata karşı bir bakış açısı oluşmuştur. Tanıdığı veya tanımadığı insanlara karşı belli başlı sınırları vardır. Bu sınırların bozulmasını istemez. Çevresindeki insanlardan kendisine ayak uydurulması yerine saygı duyulup böyle kabul görmeyi bekler. Çünkü kişi de kendi çevresindeki insanların farklı olabileceği algısı içerisindedir. Diğer insanlara karşı saygı duyması gerektiği düşüncesini ilke haline getirmiştir.

Bu yüzden kendimizi sevmenin karakter ve kişilik oluşumumuzda önemli bir yeri olduğunu da düşünürüm. Kendini sevmek, aynı zamanda kendini tanımak için de çaba göstermek demektir. Hayatımızda önceliğimiz kendimiz olmalı ve bunun oluşumu için de kendi benliğimize yatırım yapmamız gerekir.

Kendimizi sevmenin gerekli olduğu kısmı narsistlikle de karıştırılmamalıdır. O boyuta gelecek bir sevgi zihniyetinden de kişi kendini korumalıdır. Çünkü bu sevgi, insanın kendini sevmesini zedeleyen; egoyu besleyip tatmin eden kötü bir düşünce şeklidir. 

13 yorum:

  1. Herkes kendini sever aslında yani boğulmamak için suda herkes çırpınır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet Ozan,
      "Boğulmamak için suda herkes çırpınır."
      Konuyla ilgili iyi bir benzetme olmuş. Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  2. İlkay,
    Benzer düşüncelerde buluşmamıza sevindim.

    YanıtlaSil
  3. Çevresindeki insanlardan kendisine ayak uydurulması yerine saygı duyulup böyle kabul görmeyi bekler.
    Keşke bunu herkes düşünebilse ve uygulasa, genelde insanlar kendi isteklerini karşılarındakine yüklerler ve buna karşılık bulamazlarsa da çatışmalar yaşanır. Saygı önemli bir tespit bu konuda....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüreğimin İklimi,
      Bu çatışmalar da kimi zaman tek taraflı bencilliğe kadar götürebilir ne yazık ki…
      Saygı hem iletişimde hem de eylemlerimizde önemli unsurlardan biri gerçekten.
      Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  4. eveet çok güzel bir yazı bu :) kendini sevmek tabisideki kendini beğenmek anlamına gelimiyor :)

    YanıtlaSil
  5. Okurken düşünüyor, beyin jimnastiği de yapıyor insan. Bir toplumda sadece kendi çıkarları doğrultusunda hareket eden insanlar çoğaldıkça bencillik, egoistlik de artıyor çevresindekilere, kin, nefret öfke çoğalıyor. Bu tür davranışlar tabii ki insanı kendinden ve çevresinden uzaklaştırıyor.
    Ortak noktalarımız çok, keşke bu sohbetler daha farklı alanlarda yapılabilse.
    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makbule Abalı,
      O kadar iyi tespitlerde bulunmuşsunuz ki.
      Evet, ortak düşüncelerde buluşmak iyi hissettiriyor. Ben de çok isterdim, farklı şartlar altında bu sohbeti gerçekleştirebilmeyi.
      Teşekkür ederim düşünceleriniz için, sevgilerle.

      Sil
  6. Yazının son paragrafı, son dakika golü olmuş gerçekten :) Kendimizi sevmeliyiz, bu muhakkak ama az da değil ve çok da değil :) Kendini az sevmek başlıca kişinin kendisine zarar verir ama haddinden çok sevmesi de önce çevreye zarar veriyor bence. Her şey dozunda güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beş Senede Devrialem,
      Teşekkür ederim düşüncelerini paylaştığın için. :)
      Evet senin de dediğin gibi, eğer aşırıya kaçmaya başlarsa bu kişiye de zarar vermeye başlamış olur. Narsistliğe kadar gidebilir. Bunu dengede tutabilmek önemli.

      Sil
  7. Pek çok kişiden farklı düşünüyorum. Bence edilgendir. Sevilmek ise etken. İnsanın sevilebilmesi için iyi şeyler yapması gerekir ki günümüzde bu bile çoğu zaman kâfi gelmez. Sevgi içinden kopup gelen bir duygu, kontrolümüz dışında. Bize güzel hisler yaşatan, yardımı olan, güven duymamızı sağlayan insan, hayvan ve nesneleri severiz. Aksi davranış içinde bulunanları ise sevmeyiz. Bu durumda kendini sevmek tek bünye içinde bana olanaksız görünüyor. Kendini sevmek konusu bana biraz tuhaf geliyor fakat sevmek isteyen sevebilir tabii:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaystros Tyrha,
      Farklılıklar da güzeldir. Öncelikle düşüncelerinize saygı duyuyorum. :)
      Kendini sevmek duygusunu abartmadan yaşamamız gerektiğini savundum yazımda. Elbette kendini sevmenin gerekli olduğunu da. Çünkü insanın olumlu benlik algısını, sosyal hayatını, hobilerini ve daha nice şeyi etkilediğini düşünürüm.
      Sevginin kontrolümüz dışında gerçekleştiği düşüncesi üzerine biraz düşündüm. Sevginin kontrol dışı değil de daha çok bilinçli ya da bilinçsiz şekilde belki de algıda seçicilik sonucunda karar verdiğimiz/ hissettiğimiz bir duyguymuş gibi geldi bana.
      Ben, bu sorulan sorudaki kendini sevme durumunu olumlu benlik algısı olarak düşünerek yanıt verdim.
      Yorumunuz için de teşekkür ediyorum.

      Sil

 

BİRPEMBESEVER