20 Ocak 2023 Cuma

Yağmurlu bir gün, tiyatro: iki efendinin uşağı

 


Sevgili okur,

Günlerden yine bir cuma günü ve yine yeniden bir tiyatro oyunu ile buradayım. Günün bitmesine az kalmışken yetişiyorum ve bu yazımı yazmak için parmaklarım klavyemle buluşuyor.

Bu yıl en sıcak kışı geçiriyormuşuz. Sahi, kar geçen seneki gibi ocak bitmeden yağar mı? Bugün gitmeyi çok istediğim tiyatro oyunu için dünden iptal edilmiş bilet buldum ve hemen yer ayırttım. Öyle mutluydum ki. Çünkü bu oyunu bir ay öncesinden istemiş; fakat biletler hıphızlı tükendiğinden ötürü bilet alamamıştım. 

Şanslıydım. Benim de artık bir biletim vardı. Oyun akşam 20.30’da idi. Evden çıkmadan önce tüm gün gökyüzünü kaplayan kara bulutlar yağmur damlalarını bir bir bırakmaya başladılar. Yağmur eşliğinde süregelen trafikle birlikte tiyatro için yola koyuldum. Beklentim yüksekti. Tiyatronun hem konusu hem de müzikal eşliğinde sürecek olması beni merak içinde bırakmıştı.

Oyunun sergileneceği yere vardım. Biletimi okuttum ve sonrasında yerimi bulmak için salona yöneldim. Oyun başladı.

İki Efendinin Uşağı.

Oyunun konusu; Tüccar Pantalone’nin kızı Clarice ve Dottore’nin oğlu Silvio’nun nişanı, erkek kılığına girip sevdiği adam Florindo’yu bulmaya çalışan Beatrice’nin gelmesiyle, aşıkların nişanı bir karmaşaya dönüşür. İki efendiye büyük bir ustalıkla ve düzenbazlıkla uşaklık eden Truffaldino’nun dahil olmasıyla ortaya eğlenceli bir hikaye çıkar.

Carlo Goldoni’nin yazdığı tiyatro oyunu İtalyan halk tiyatrosunun seçkin örneklerinden biri olma özelliğini taşıyor. İki perdeden oluşan oyunda; oyuncular, kostümler, müzikal eşliğinde söylenen birbirinden güzel şarkılar ve tabii ki orkestra. Hepsi birbirinden harikaydı.Tiyatro oyununa bayıldım. Uzun zamandır böylesine keyif alarak izlediğim bir oyun olmamıştı. 

Ve gün, böyle bitiyor.

5 yorum:

  1. pandemiden buyana sinemaya konsere tiyatroya operaya dansa gitmiş değilim hımm başlasam mı ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Ben başlayalı epey oldu. Artık bir yerden sonra da başlamak gerek diye düşünüyorum. Yine de karar senin tabii. :)

      Sil
  2. Bende cumartesi izledim oyunu, arada bir içim geçmiş napalım anayım ben uykusuzdum... :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      Bu tiyatro oyununa ba-yıl-dım. Uzun zamandır böylesini izlememiştim. Gitmiş olmana sevindim. :)

      Sil
  3. İlkay,
    Böyle her ay olmasa da arada bir tiyatroya gitmek iyi bir etkinlik oluyor, öneririm. :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER