4 Ocak 2023 Çarşamba

Geriye Bakış

 


"Sıra dışılık anlamında doğal sayılamayacak koşullar altında insanların en doğal biçimde davrandığına inanırım aslında, çünkü bu tür koşulların yapaylığı engellediği kuşku götürmez."

"İnsan çocukken doğduğu kentten ayrılabilir ve belki elli yıl sonra geri dönüp pek çok bakımdan değiştiğini görebilir. Şaşırır ama hayretler içerisinde kalmaz."

"Zamanında edindiğimiz dostluklar ömrümüzün sonuna değin dostumuz olarak kalır."

"Gün, ılık, durgun havada bir sonbahar çeşnisiyle kasvetliydi."

Geriye Bakış, Edward Bellamy.

1887 yılının Boston’ında yaşayan Julian West, uzun zamandır uykusuzluk sorunu çeken bir adamdır. Bu sorunu sosyal yaşantısını çok fazla etkilediğinden dolayı doktorundan rahat bir şekilde uykuya dalabilmesi için hipnotik yöntem adı altında bir tedavi almaktadır. 

Yine bir gün Julian uyumak için evinin alt kısmında yer alan odaya uyku seansının gerçekleştirilmesi için doktoruyla birlikte girer. Uyku için hipnoz yöntemi başlatılır ve Julian gözlerini derin uykuya dalmak için kapar.

Gözlerini açan genç adam, 2000 yılının Boston’ına uyanmıştır. Oturduğu ev onun evi olmaktan çıkmış; yeni bir ailenin yuvası olan bu ev ve kendisini yabancı hissettiği bu koca şehirde olup bitene anlam veremeden etrafına bakmaktadır. 

Gözlerini açtığı yeni evinde ona ev sahipliği yapan Dr. Leete ve ailesi, Julian’ın yaşam hikayesini dinler ve anlarlar ki genç adam 19. yüzyılın sonlarından 21. yüzyılın başlarına zaman yolculuğunda bulunmuştur. 

Kitapta, Dr. Leete ve Bay West arasında geçen konuşmaları 19. yüzyıl ve 21. yüzyıl karşılaştırmaları şeklinde okuyoruz. Farklı yüzyılların toplumsal düzen ve yapısı, devlet yönetimi, ekonomik ve sosyal problemleri, insan ilişkileri ve daha birçok konu üzerine yazılanlar yüzyılların karşılaştırılması şeklinde kitap karakterleri arasında geçen uzun anlatımlı ve karşılıklı konuşmalarla okuyucuya sunuluyor.

7 yorum:

  1. çok ilginçmiş, bu kitabın yazılış tarihini merak ettim, saaol :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Kitabın yazarı, 1850-1898 yılları arasında yaşamış.
      Düşününce hiç bilmediğin ve yaşamadığın bir yüzyıl hakkında bir şeyler yazabilmek, çok iyi bir hayal gücüne sahipmiş.

      Sil
  2. Benim de ilgimi çekti, hatta aradaki zaman dilimine bakınca ve tabii ki 2000'lere sıçrayınca ve de senin etkili tanıtımınla birlikte an itibariyle sipariş listesine eklenmesi kesinleşti, çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. buraneros,
      Rica ederim.
      Geçmişten geleceğe yolculuğu hikaye edinen bir konusu varmış gibi düşünmüştüm ama olay örgüsünden ziyade kitapta daha çok toplumsal sorunlara, ekonomiye, o ülkenin siyasetine ve benzeri konuların ele alınması işleniyor. Kitabın sonları biraz daha olay örgüsünün işlenmesine yakındı diyebilirim. Dilerim okuduğunuzda siz fazlasıyla beğenmiş olursunuz.

      Sil
  3. Hiç duymamıştım fakat ne kadar da ilginçmiş. :) Almak isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      Yazarın, hiç bilmediği bir yüzyıl hakkında yazıp karşılaştırma yapmış olması da çok ilginç. :)

      Sil
  4. İlkay,
    Kitap konu olarak gerçekten iyiydi fakat içeriği beni pek kendine çekmeyi başaramadı. Ben daha çok olay örgüsü içeren kitapları seviyorum. Bu kitabı da o beklentiyle alıp okumuştum. Belki senin ilgini çekmeyi başarır ve okuyup seversin. :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER