17 Eylül 2019 Salı

HAYVAN ÇİFTLİĞİ




hayvan çiftliği kitap yorumu


Hayvan Çiftliği, George ORWELL.
İngiliz yazar George Orwell'in en çok ses getiren ve şüphesiz politik göndermelere yer verdiği kitabı. Hayvan Çiftliği çağdaş klasiklere girmiş eserlerinden biri olma özelliği taşıyor.

Kitaptaki ana karakterler hayvanlardır. Kitapta geçen hayvanların da birer ismi vardır. Beylik Çiftliğinde yaşayan hayvanlar, çiftlikten sorumlu insanlara karşı örgütlenir ve ayaklanma planları kurarlar. Gün gelir ve ayaklanma planını uygulamaya koyarlar. Beylik Çiftliğinin başındaki adam da dahil olmak üzere tüm iki ayaklıları yani insanları çiftliğin dışına atmayı başarırlar.

Hayvanların arasındaki domuzlar yönetimi ele geçirerek, diğer hayvanlarla çiftlikteki kuralları, yapılacak görevleri ve hayvan haklarını belirlerler. Böylelikle Beylik Çiftliği yerine Hayvan Çiftliği adını alır. Hayvan Çiftliğinde daha eşitlikçi bir toplum kurma hedefi tüm hayvanlarca benimsenir. Koyulan yedi emir çiftlik duvarına asılır ve bu emirlere itaat edilmek düşüncesi herkesçe kabul edilir.

Zamanla yönetimde bulunan domuzlar arasında problemler çıkar ve bu sorunlar tüm hayvanlara yansır. Gün geçtikçe koyulan yedi emir ihmal edilerek düzen bozulmaya başlar. Çiftlikte ölümler, baş kaldırmalar, hırsızlıklar, düzenbazlıklar, savaşlar meydana gelir. Çiftlikteki o eski huzur yoktur artık. Yerine insanlardan da acımasız ve baskıcı olan bir diktatörlük sistemi gelmiştir.

İngiliz yazar Orwell, bu romanında aslında tarihsel bir eleştiri yapıyor. Baş karakterde önder domuz, Stalin'i temsil ediyor. Diğer kahramanlar da diktatörlük ortamında olabilecek karakterleri temsil ediyor.


9 yorum:

  1. Belki de tarihin en iyi siyasi hiciv kitabı. "Bütün hayvanlar eşittir ama bazıları daha eşittir"!

    YanıtlaSil
  2. Okudugumda oldukça etkilenmiştim
    bu kitaptan... Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık.Şu anda bu yazar için okuduğum en iyi kitabı diyebilirim. İkinci sıraya ise 1984’ü koyabilirim.

    YanıtlaSil
  4. ooooo sıkı roman okumuşsuuun hihihi :)

    YanıtlaSil
  5. Emeğinize ve kaleminize sağlık.https://dizifilmkitaptavsiye.blogspot.com/ profilime göz atar mısın beğenirseniz abone olursanız memnun olurum.

    YanıtlaSil
  6. Bu yıl okuduğum en çarpıcı kitap bu olabilir. :)
    Teşekkür ederim yorumlarınız içinn. ^-^

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER