25 Ocak 2022 Salı

Görünmez Adam

 


''Çocukken sahip olduğumuz hayallerin üzerimizdeki etkisi büyüktür. Hangimiz boş boş otururken kimse bizi göremeyecek olsa neler yapardık diye düşünmemişizdir ki?''

''Yarı saydam yapılmış olsa da özü kara topraktır.''

Görünmez Adam, H. G. Wells.

Doktor Griffin, üniversiteden mezun olunca laboratuvarında uzun bir süre görünmezlik üzerine çalışmalar yapar. Öyle ki çalışmalarını daha da ileriye götürürek ilk görünmezlik deneylerini hayvanlar üzerinde dener. Günler geçer ve görünmezlik teorisinin başarıya ulaşmasına çok az kalmıştır. 

Beklenen gün gelir ve Griffin, görünmezlik deneyini kendi bedeninde dener. Deney sonucunda farklı reaksiyonlarla karşılaşan Griffin, bedenini sargı bezleriyle sarar. Yaşadığı yerden uzaklaşmaya karar verir. Onu kimsenin tanımadığı bir yere, Iping isimli bir köye, yerleşmeye karar verir. Hem böylelikle deneyiyle ilgili çalışmaları da rahatlıkla yürüteceğini düşünür.

Köy sakinleri Griffin’in görünüşünü, davranışlarını gizemli ve tuhaf bulurlar. Ona hep bir şüpheyle yaklaşan köy halkı ve kaldığı pansiyonun sahipleri, Griffin’in hakkında dedikodular yaymaya başlarlar. Köy sakinleriyle iletişim kurmaya çalışan Griffin ise her seferinde toplum tarafından dışlanır ve yok sayılır. Gittikçe toplumda soyutlanır ve yalnız başına kalmaya mahkum edilir.

Yaşadıklarından ötürü görünmezlik deneyi ile görünmez olup yaşamını sürdürmeye kararlı olan Griffin için görünmezlik, mutluluktan çok üzüntüye sebep olacaktır. 

7 yorum:

  1. çok eskilere götürdü beni yazınız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet Ozan,
      Çocukken kaçımız bir günlüğüne de olsa görünmez olmayı dilemedik acaba. :)
      Kitabı okuduğumda aklıma Harry Potter'daki görünmez pelerin gelmişti.

      Sil
  2. Sürekli gördüğüm kitaplardan biriydi ama şimdi yazını okuyunca ilgimi çekti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man,
      Sürükleyici ve merak uyandırıcı bir konuya sahipti. ^-^

      Sil
  3. İlkay,
    Evet, kitabı okurken felsefik-sosyolojik boyutunu hissettiğim yerler de oldu. Wells, bu tür kitaplar yazmada usta isimlerin başında yer alıyor. Bu kitabında da konusunun hakkını vermiş. :)
    Fotoğrafı çekerken şans eseri birden arkadan gün ışığı beliriverdi. :)

    YanıtlaSil
  4. filmini izledim taam kitabını da okuycam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Filmi de varmış, duymuştum. Onu da izlerim bir ara inşallah. :)

      Sil

 

BİRPEMBESEVER