10 Ocak 2022 Pazartesi

Mektup arkadaşlığı, kartpostal gönderme

 



Mektuplaşma serüvenine ilk 2015 yılında atılmıştım. İlk mektup arkadaşım tarafından mektubumu gönderdikten sonra engellenip iletişimim kesilse de pes etmedim ve karşıma kötü insanlar gibi iyi insanların da çıkacağını ümit ettim.

Birçok farklı ülkeden insanlarla tanıştım. Bu elbette mektuplar sayesinde oldu. Dijital ortamın vermediği gerçekçiliği, hisleri, duygu ve düşünceleri mektup sayfalarının satırlarına yazılanlarda hissettim. Farklı ülkeler farklı insanları farklı insanlar da peşinden farkı kültürleri getirdi. Mektup göndermeye başlayınca karşı taraftan gelecek mektupları büyük bir heyecanla bekliyor, her çalan kapı zilinde ''Acaba postacı mı geldi?'' düşüncesi zihnimde beliriyordu.

Kimi zaman mektuplarım elime sağ salim ulaştı. Kimi zamansa mektuplarım posta şirketinin gazabına uğrayıp kayıplara karıştı. Bazı zamanlarda da mektup gönderdiğim insanlardan geri dönüş alamadım. Fakat bunun tam tersi insanlar tanıyıp hala daha dostluğumuzu sürdürdüğüm arkadaşlar tanıma şansını elde ettim.

Mektuplaşmanın ardından kartpostal göndermeye başladım. Bu da en az mektuplaşmak kadar keyifliydi. Sirkeci'de -o zamanlar kapanmamış olan- kartpostal dükkanına derslerden sonra kalan vaktimde gider, çeşit çeşit kartpostal seçerdim. Tanesi 15 kuruşa bir sürü kartpostal alır, hemen yakınlarında yer alan postaneye gidip oradan da pullarımı seçer ve mutlulukla  evin yolunu tutardım.

Virüsün hayatımıza girmesiyle severek yaptığım her iki hobime ara vermek zorunda kaldım. Geçen sene postanenin ülkelere gönderimleri açmaya başlamasıyla tekrar hobime dönmeye heves etmiştim. Ancak yüksek artış gösteren fiyatlar göndermeme virüs kadar etki etmiş oldu. Bir mektup veya kartpostal göndermenin ücreti 50-60 lira olmuş. Yalnızca bir kartpostal veya mektup.

Mektup ve kartpostal arkadaşlığı dijital uygulamalar üzerinden de yapılıyor. Fakat gerçeğinin yerini de sanal ortamda sürdürülen bana göre tutmuyor. Ümit edip bekliyorum belki bir alternatif posta şirketi daha çıkar veya mevcut posta şirketinin fiyatları düşer.




11 yorum:

  1. ah ya evet geçen sene demiştin, demekki hala pahalı, hatırlıyom arkadaşlarınıı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Fiyatlar düşmüyor, gün geçtikçe artıyor. :')

      Sil
  2. Mektup arkadaşlığı muhteşem bir şey ki blogunla ilk karşılaştığımda takibe başlamamın sebebidir, bu konudaki yazıların:) Sonra bi yazı yazmıştım Penfriendlik Müessesi, diye. Kesinlikle gerçeği, aynı fikirdeyim. Bizim zamanımızda da bugünkü teknolojiler olsaydı tercihim yine de kağıda yazıp postaneye gitmek olurdu:) O fiyatlar postanenin fiyatlarıysa fena, eskiden ne kadar ucuzdu ki müzik kasetleri falan doldurup gönderirdik. Onlardan gelirdi ama sorun şuydu. Onları gidip postanenin ayrı bir biriminden alırdık ve polis elinden geçmiş olurlardı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. buraneros,
      Bunu duyduğuma sevindim. :)
      Penfriendlik Müessesi yazınızı en kısa zamanda okumak istiyorum.
      Teknolojik imkanlar artsa da mektuplaşmanın yaşattığı o nostaljik his bambaşka bir şey. Bunu da ancak mektup yazanlar ve mektuplaşmayı sevenler bilir diye düşünüyorum.
      Fiyatlar ne yazık ki üzücü. Severek yaptığım bir hobi de bu yüzden bitmek üzere. Müzik kasetlerini neden kontrol ediyorlardı, bu konuya pek hakim değilim kusura bakmayın. :)

      Sil
    2. Sadece müzik kasetleri değil, ne hediye göndersek açılıp bakılıyordu. O zamanlar dünya daha sıkıydı; ajan olup bilgi sızdırıyor da olabilirdik:) Ya da gönderdiğimiz şey gümrük vergisine tâbi olabilirdi. Hakeza bize gelen de. Bu nedenlerle bakılıyordu, eğer gümrüğe tâbi bir şeyse de gümrük vergisi ödemek gerekiyordu ki bizimkiler çok şükür ki o kapsamda olmuyordu ama uğraştırıyordu işte, bilgisayarlar da yok henüz o zamanlar. Üstelik de postanenin eve uzak farklı birimine gitmemiz lazımdı ve bu konuyla görevli polise teslim etmemiz ya da ondan almamız gerekiyordu:) Uzun işlerdi ama heyecanlı ve zevkli bir durumdu bir lise öğrencisi için:) Şimdi her şey kolay ama pahallı işte:)

      Sil
    3. buraneros,
      Biraz ürkütücü zamanlarmış. :') Gümrük vergisi mevzusu ne yazık ki şu anda da var. Yurtdışından mektup arkadaşlarımdan gelen paketler açılıyor, incelemeye alınıyor ve bana ulaştığından da teslim alabilmem için belirli bir ücret ödemem gerekiyordu.
      Evet, şimdi de her şey kolaylaştı ancak pahalılaştı da.

      Sil
  3. mektup arkadası nasıl engellenir ki, anlamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet Ozan,
      Mektup arkadaşlarımı instagram üzerinden buluyordum. Haliyle oradan engellenmiştim. :)

      Sil
  4. Fiyatlar gerçekten çok pahalı, umuyorum ki başka alternatif çıkar veya düşerler, sen de devam edebilirsin. :)) Sirkeci'deki kapanan yer dışında kartpostal aldığın belli başka yerler var mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak,
      Başka alternatiflerin çıkması beni çok sevindirir. Sirkeci dışında kartpostal satın aldığım bir yer yoktu maalesef ki. Kırtasiyelerde satılıyor ama onlar da benim beğenime pek hitap etmiyorlardı. Şimdi satılanlar nasıldır bilemiyorum. Fakat Sirkeci'de bahsettiğim yer Keskin Color'dı. Başakşehir ya da Silivri taraflarında toptancıların olduğu yere taşınmışlardı diye hatırlıyorum. Oraya gitme imkanın yoksa da kırtasiyelerde satılıyordur diye düşünüyorum. :)

      Sil
  5. İlkay,
    Güzel düşüncelerin beni mutlu etti Sevgili İlkay. :) Fiyatlar daha uygun bir hale geldiğinde mutlaka deneyimlemelisin. Evet dijital ortam daha pratik, kullanışlı ve ekonomik ama mektuplaşmanın da yerini tutmuyor işte. ^-^

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER