4 Kasım 2018 Pazar

KIRMIZI ÇİZGİ





Kırmızı Çizgi, Samar Mahfouz Barraj.
22 sayfalık ince kapaklı bir çocuk kitabı. Bu kitabı gördüğümde ilk olarak ismi sonra da içeriği dikkatimi çekmişti. Malum, ihmal ve istismar haberleri gün geçmiyor ki azalsın. Azalmanın aksine daha da artıyor sanki. Bu kitapta kırmızı çizgiler var. Çocuğun kırmızı çizgileri. Çocuklarda ve ebeveynlerde farkındalık oluşturacak kitaplardan biri. Ebeveyn ve çocuk beraber okumalı. Aralarda çocuğun soru sormasına müsaade edilmeli. Sohbet havasında okunabilecek kitaplardan. En son sayfaya da çocukla yapılsın diye birkaç etkinlik koyulmuş. Herkesin kütüphanesinde olmalı.



Ayrıca kitapta ebeveynlere de sesleniliyor. İşte o cümleler,

''Çocukları ihmal ve istismardan koruyabilmenin yolu onları güçlendirmekten geçer. Bu da, çocuk kitapları veya öyküler ile olabilir. Onların sürekli yanında olamayacağınıza göre hayattaki  kötülükleri en az zararla atlatabilmeleri için anlatabilmek, konuşabilmek gereklidir.

Bu kitapta annesi ile konuşabilen, kafası karışınca gidip sorabilen bir çocuk göreceksiniz. Bu önemli bir modeldir. Çocuklar öykünün kahramanı ile özdeşleşir, öyküdeki olayları içselleştirir. Çocukları ihmal ve istismardan korumak oldukça hassas bir konudur. Bu konuda belli başlı anahtar cümleler vardır. Onların hemen hepsi bu kitaptaki öyküde yerini bulmaktadır.''

2 yorum:

 

BİRPEMBESEVER