20 Aralık 2018 Perşembe

KURŞUNLARIN DA RENGİ VAR | KİTAP YORUMU







Kurşunların Da Rengi Var, Emine Seçeroviç Kaşlı. 

Yazarın asıl adı Amina. Yani ailesi onu böyle çağırıyormuş küçüklüğünden beri. O da tıpkı her çocuk gibi sabaha oynayacağı oyunları, yiyeceği şekerlemeleri çikolataları düşünerek uyanıyordu. Ta ki ansızın savaş onun da ülkesinin kapısını çalana kadar... Bosna sokaklarında Sırp askerlerinin ayak sesleri, havada bomba sesleri, yer yüzünde feryatlar, korkular... Amina, küçücük kalbiyle ve bedeniyle savaş mücadelesi veriyor çok sevdiği ülkesinde.

Bosna savaşında çocuk olmak nasıl bir duygu? Bu soruyu her sayfada yazar okuyucunun kalbine dokunarak fazlasıyla anlatıyor. Bizlere kurşunların da bir renginin olduğunu öğretiyor. Bir çocuk bomba seslerine, nedenini dahi bilmediği kapanmayacak yaralara sebep olacak bu savaş yüzünden alışmak zorunda bırakılıyor. Ve daha nicesine mecbur bırakılıyor küçücük kalbine ve hayallerine rağmen.. 

Ama çocuk her yerde çocuk kalıyor işte.. Savaş da olsa atılan bombaların kalıntılarından ya da mermi kovanlarından oyuncak yapıyor kendine. Savaşın olduğu her yerde çocukların oynadığı oyunların da savaş üzerine olduğunu anlatıyor kitabında yazar.. 

Kitabı yazan yazar, şahit olduğu bu savaşa tanıklık eden biri olarak kaleme alıyor. Okunması ve okutturulması gereken kitaplardan.

8 yorum:

  1. Bosna da yaşanalar gerçekten insanlık dramı...2-3 eser okudum.Önerdiğiniz eseri de not aldım.Teşekkürler tanıtın için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de içler acısı... O insanların yaşadıkları durumlar, şartlar... Allah göstermesin.. :/

      Sil
  2. Açıkçası kitap hakkında merakladim çok güzel bir açıklama olmuş. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. oyyy bu okunurmuş evet. not aldım.

    YanıtlaSil
  4. Bunu da listeme aldım canım. Sanırım oğlumun da okuyabileceği bir kitap.

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER