16 Aralık 2018 Pazar

YÜREK BURGUSU | KİTAP YORUMU






Yürek Burgusu, Henry JAMES. 
165 sayfa ve 24 bölümden oluşan, düşündüren ve okuyucuyu merakta bırakan bir konuya sahip akıcı bir roman. Yazar diğer romanlarında olduğu gibi Yürek Burgusu kitabında da olaylardan çok zihinsel süreçlere ve karakterlerin içsel yaşantısını öne çıkartıyor.

Yürek Burgusu, hayalet ya da hortlak romanı diyebiliriz. Biraz ürpertici biraz merak uyandırıcı. Romanda bir öğretmen var. Romanın işleyişi de öğretmenin anlatımı ile okuyucuya sunuluyor. Öğretmen olan kadın, Miles ve Flora adındaki iki küçük çocuğu eğitmek üzere onların konakladığı evde yaşamını sürdürmeye gider. 

Bu evde çocuklarla birlikte kalan birkaç hizmetçi de vardır. Miles, yakın zamanda okulundan atılmış ve ötekileştirilmiş bir öğrencidir. Öğretmen zamanla bu çocuklarla yakınlık kurar ve onları kendi çocuklarıymış gibi sever. Ancak zamanla ürpertici olaylar yaşanır. Öğretmen evde olağanüstü sesler duyar. Kimi zamansa hiç tanımadığı simalar karşısında ya da yakınında belirir, ona yüzlerini gösterirler.

Bu esrarengiz olayları bir yandan çok güvendiği evin hizmetçisi Bayan Grose ile paylaşır. Aslında öğretmenin görmüş olduğu bir takım hayalet insanların da bu evde bir geçmişlerinin bulunduğunu öğrenir. Öğretmenin amacı çocukları bu hortlakların kötü amaçlarından korumak olacaktır.

10 yorum:

  1. Konu öğretmen ise gerisi teferruattir canım okumaliyim

    YanıtlaSil
  2. Kitabın konusu merak uyandırıcı ve sürükleyici gözüküyor paylaşım için teşekkürlerr :))

    YanıtlaSil
  3. ay bu yazarın öykü kitabını okudum ne güzeldi. bu da aklımda olsun. ismi de ne güzelmişş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öykü kitabının adı neydii? Ben de bakarım kütüphaneden. :)

      Sil
    2. heeey yazarları karıştırdım ama tamam öykü olan "o'henry" öykü kitabının adı da "son yaprak". çokzeeel :) henry james başka romanlarını okudum, hepsi güzel, bir kadının portresi, washington meydanı, daisy miller, güvercinin kanatları. nefis klasikler yaa :) marnie oradayken izledim nefis. sen deee, iyi bir dinozor, oyunbozan ralph, leylekler, zootropolis kaçırmaaa :)

      Sil
  4. Benim de okuma listemde. İnşallah alacağım :)

    YanıtlaSil
  5. çok severim esrarengiz konulu romanları

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER