13 Ekim 2019 Pazar

ADAB-I MUAŞERET








Son günlerde toplu taşıma araçlarını kullanmak büyük bir sabır istiyor. Yani insanın koca bir sabır taşı olması gerek. İnsanlarda birbirlerine karşı aşırı bir tahammülsüzlük var. Ve bunu gizleyemiyorlar da. Ya bakışları ile birbirlerini eziyor ya da sözle rahatsız etme boyutuna taşıyorlar. Tabii bu insanlardan ne yazık ki şiddete meyilli olanları da olabiliyor.

Toplu taşıma araçlarını İstanbul gibi büyükşehirde kullanmak gerçekten zor. Mecbur kalınca da binmemezlik yapamıyorsun. Hani bir de insanın sevmediği ot burnunun dibinde bitermiş ya işte benim de hassas olduğum durumlar var. Her insanda olabileceği gibi. Örneğin; toplu taşımalarda insanları rahatsız edecek derecede sakız çiğneyen insanlara tahammülüm hiç yok. 

Bugün de bindiğim iki otobüste de geldi beni buldu bu tipler. Hiç uyarmadım. Çünkü bu zamanda kimseye nezaket çerçevesinde dahi olsa bir şey denmiyor. Herkes kendince ''dokunulmaz''. Bir başkasını rahtsız etmiş hiç umrunda olmaz. Sonra kendi kendime düşündüm. Acaba o sakızı çiğnerken bu kadar çok ses çıkardıklarının farkındalar mı? Ya da altında yatan başka sebepler olabilir mi?

Sonra kendimce şu sonuca vardım. Emin olduğum tek şey bu insanların adab-ı muaşerete dair birtakım eksikliklerinin olduğu. Çocukluklarını, aile ortamlarını az çok hayal etmeye çalıştım aklımda. Yine de her şey kişinin özünde bitiyor aslında. 

7 yorum:

  1. Daha dün marmaray istasyonu çıkışında iki insanın birbiriyle tahammülsüzce tartıştığını hakaretler savurduklarını görmemin üstüne yazınızı okumam iyi geldi. İnsanlar çok hırçın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlar çok duyarsız ve tahammülsüzleşti. Bu durumları görmek çok üzücü.

      Sil
  2. Gürültüye tahammül edemiyorum ben de ama uyarınca kötü oluyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uyarınca nasıl bir tepki ile karşılşacağını da bilemediği için insan, sessiz kalmayı tercih ediyor.

      Sil
  3. Her hafta sonu ilçeler arası otobüse bindiğim zaman yaşamımı sorgular hale geliyorum gerçekten görgü ve diğer insanlara nasıl davranamamış, özgürlüklerini kısıtlamamamız hakkında büyük eksikliklerimiz var.

    YanıtlaSil
  4. İstanbul'un toplu taşıması beni sinir hastası ediyor :D Her gün tramvay kullanıyorum ve çoğu sabah insanlar arasında atışmalar oluyor. Güne böyle başlayınca güzel devam etmesi pek mümkün olmuyor sanki :D Bir keresinde -geçen senelerde- kavganın arasında kaldım, biri diğerinin üzerine uçtu yumruk attı, çok korkmuştum.
    Bugün de normale nazaran daha boş tramvayla eve döndüm. Karşımdaki iki koltuk boştu ve bir adam oturup bacaklarını açıp iki koltuğu da kapladı, sonra horul horul uyudu. Ne desem bilmiyorum, insanlar şehri çekilmez kılıyorlar.

    YanıtlaSil
  5. kendilerini evde filan sanıolar herhaldeee :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER