9 Ekim 2019 Çarşamba

GEORGE DANDIN veya BİR KOCA NASIL REZİL EDİLİR?







George Dandin veya Bir Koca Nasıl Rezil Edilir, Moliere.

Yazarın tiyatroya uyarlanan ve içerisinde baleye yer verilmiş oyunudur. Kitaptaki bölümler üç perdeden oluşuyor. Ana karakterler sayfanın ilk kısmında kısa açıklamalarla tanıtılıyor. Oyunda az karakter olması kitabı kafa karışıklığı olmadan bitirmenizi sağlıyor.

George Dandin adında zengin fakat köylü bir aileden gelmiş olan bir adam vardır. Dandin, taşrada yaşayan asil bir ailenin kızı ile evlidir. Angelique adında bir karısı vardır. Dandin ve onun karısı arasındaki ailevi ilişkiler sahnelenmiş kitapta.

Angelique, kocasının ve ailesinin gözlerinin içine bakarak yalanlar söyler. Bu yalanları söylemesinin sebebi ise başka bir adama aşık olduğunu iddia etmesidir. George Dandin, karısının ona yaptığı bu ihaneti öğrenir ve karısının ailesine bunu ispatlamaya çalışır. 

O her ispatlamaya çalıştığında karısı tarafından mağlup edilerek aptal yerine konmaya çalışılır. Dandin, içten içe karısına ve onun ailesine karşı nefret besler. Aile arasındaki çatışmalar böylelikle başlamış olur.

Kitapta kadın- erkek ilişkilerine ve daha çok farklı sosyal sınıflardan gelen insanların bir araya gelip evlenmesi sonucu meydana gelen olumsuz sonuçlara değiniliyor. Ayrıca bu oyun ilk olarak 1668 yılında sahnelenmiş.

8 yorum:

  1. Bana hediye gelen, çok hevesle başlamayıp çok büyük hayranlık ile bitirdigim bir kitaptı:)

    YanıtlaSil
  2. Pyesleri (Tiyatro için yazılmış eserleri) çok sevemiyorum nedense. Bu kitabın konusu güzelmiş ama.Moliere-den eser okumuşum gibi geliyor ama ismini hatırlamıyorum. Size güzel ve verimli okumalar diliyorum.😊❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kısa bir kitap. Konusu da okutturuyor kendini. Tavsiye ederim. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  3. hiç duymadııım :) ne hoş konu. ne oluyo kiii, ölüm filan yok de miii :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER