14 Mayıs 2019 Salı

FAHRENHEIT 451 | FİLM YORUMU




fahrenheit 451 film yorumu


Fahrenheit 451.
Bilim kurgu türünde 2018 yılında çıkan film.
Aynı isime sahip romanı da mevcut. Hatta roman üzerine uyarlaması yapılan bir film diyebiliriz. 
Geçtiğimiz günlerde Fahrenheit 451 romanını okumuştum. Kitabın film uyarlamasının olduğunu öğrenince izlemek istedim.

Öncelikle kitabın, iki tane film uyarlaması yapılmış. Bir tanesinin yapım yılı 1966 yılına dayanırken bir diğerinin ise 2018. Ben yakın zamanda uyarlaması yapılan filmi izlemeyi tercih ettim.

Kitaptaki karakterimiz Guy Montag, filmde de aynı isimle canlandırılmış. Fahrenheit 451 isimli bir itfaiyede itfaiyeci olarak çalışmakta. Film, distopik bir dünyada geçmekte. Teknoloji baya ilerlemiş. İnsanlar arası iletişim iyice zayıflamışken yine insanları televizyona mahkum edilen bireyler olarak görüyoruz. 
Bu karanlık dünyada kitap okumak, saklamak veya çoğaltmak bir suç sayılmakta. Fahrenheit 451'deki itfaiyecilerin görevi ise normal yangınları söndürmenin aksine kitaplara sahip insanların evlerine yapılan baskın sonucunda kitapları imha etmek.
Montag bir gün bir kızla tanışır. Ve bu kız, Montag'ın kitapların ve umutların yer aldığı bir dünyaya adım atmasına sebep olur. İşte bugünden sonra Montag'ın düşünceleri ve hayatı değişmeye başlar.

Kitap ile film arasında çok bağ kuramadım. karakterler uyuşmuş olsa da kitapta yer verilmeyen bazı karakterlerin eklenmesi veya değiştirilmesi benim pek ilgimi çekmedi. Ama yine de kurgu ve tür olarak izlenir bir film.  1966 yılındaki filmine de şans verilebilir.




9 yorum:

  1. eskisini izledim ağır gelmişti bana ama izlenir yanii :) bunu izlemeyim hihi :)

    YanıtlaSil
  2. Filmi olduğunu bende bilmiyordum kitabı da okumadım henüz ama notlarımı aldım. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Filmlerini izlemedim ama kitabı mutlaka okunmalı.

    YanıtlaSil
  4. Ben, 1966 yapımı filmi izlemiştim. Bu filmin ve kitap arasında da oldukça farklar vardı, ancak hem kitabı, hem filmi sevmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yakın zamanda çekilen film baya uzaklaşmış kitaptan. Kitaptaki o tadı alamadım bu yüzden filminde. :')

      Sil
  5. 66 yapımı filminden haberim vardı ama 2018 versiyonunu bilmiyordum , Michael Jordan severim , sen pek tutmamışsın ama ben bir ara izliycem inşallah ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kitaptan çok uzak kaldığı için pek beğenemedim ya. :') Ama kurgusu oyunculuklar iyiydi. :)

      Sil

 

BİRPEMBESEVER