1 Ekim 2019 Salı

SARI DUVAR KAĞIDI




sarı duvar kağıdı kitap


'' Bu kağıtta benim dışımda kimsenin bilmediği ve hiçbir zaman bilemeyeceği şeyler var. Desenin kırık bir boyun gibi yana sarktığı yerde bir çift pörtlek göz baş aşağı beni süzüyor. ''

Sarı Duvar Kağıdı, Charlotte Perkins Gilman.
Sosyolog, yazar ve eleştirmen olan kitabın yazarı Charlotte Perkins aynı zamanda birinci dalga feminist akımın da önde gelen isimlerinde birisi.

Sarı Duvar Kağıdı, yazarın en çok ses getiren kitaplarından. Kitaptaki ana karakter bir kadın. İngiltere'nin eşsiz malikanelerini aratmayacak görkemlikte bulunan bir eve taşınan karı-kocanın burada geçirecekleri günleri okuyoruz.

Kadın karakter bir hastalığa yakalanır. Hekim olan kocasının tavsiyesi üzerine kısa bir süreliğine bu görkemli malikaneye taşınırlar. Burada geçirilen günlerde göze çarpan bir oda fark edilir. Kadın, odada yer alan sarı duvar kağıtlarından ötürü burada istirahat etmeyi tercih eder. Fakat gün geçtikçe sarı duvar kağıdında tuhaf şeyler görmeye başlar. Görmüş oldukları yüzünden gerçeklikle düşleri arasında kalan kadın, bir yandan da kocasının psikolojik baskılarına katlanmak zorundadır.

Kocası tarafından okumaktan ve yazı yazmaktan alıkonulan bir kadın. Yine aynı zamanda hasta muamelesi görülen bir kadının delirmeye mahkum edilişini konu alıyor.




9 yorum:

  1. Çok seviyorum böyle koleksiyonvari görselli basılmış kitapları. Sırf bunun için bile okuyabiliyorum bu kitapları... Tarzım olmasa da ekliyorum kütüphaneye ya da :)) İlginç bir konusu varmış yalnız. Hiç duymamıştım daha önceden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evett, çok cici bir kitap. Resimlendirilmiş olması, kalın kapaklı olması daha da güzel. Kısa bir hikayeden oluşan kitap. Kısa olsa da ben çok beğendim. :)

      Sil
  2. İlginç bir konu,
    Bu ara benimde okumayı düzene sokmam gerek,
    Sevgiler....

    YanıtlaSil
  3. Öyle de denilebilir. Hasta olduğuna inandırılmaya çalışılan ve özgürlüğü kısıtlanan bir kadının öyküsü.

    YanıtlaSil
  4. hakkında hiç fikrim olmayan bi yazar. kapakla da birebir örtüşmüş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yayınevinin özel koleksiyonlarından biri oluyormuş bu kitap. Kitabı satın alırken yorumlarda okumuştum. Tıpkı bu kitap gibi daha birçok farklı konuda hikayelerin olduğu ciltli ve resimlendirilmiş kitaplar da varmış. Ben kitabı çok sevdim ve beğendim. :)

      Sil
  5. çok beğendim yaa konusunu da ismini de okuyabiliriim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap o kadar güzel ki Deep. Bu basımın başka hikayeleri varsa onları da almak istiyorum. Resimli kitaplar güzel olabiliyor. :)

      Sil

 

BİRPEMBESEVER